11 VRAGEN AAN TRANSPORTBEDRIJF VAN DER TOL EN VAN LANSCHOT KEMPEN

Facebook
Twitter
LinkedIn

In de vaste rubriek 11 vragen aan… komen dit keer de vertegenwoordigers van twee ogenschijnlijk heel verschillende bedrijven aan het woord. Toch zijn er overeenkomsten: het zijn allebei familiebedrijven en ze gaan allemaal voor een persoonlijke aanpak. Aan het woord komen Gerben Schouten, directeur, en Chris Vroegop, manager, van Kraan- en Transportbedrijf Van der Tol bv. Aan de andere kant van de tafel zitten Marco van der Schilden, senior private banker, en Maikel van der Linden, senior private banker bij Van Lanschot Kempen.

1. KUNNEN JULLIE IN HET KORT IETS MEER OVER JULLIE BEDRIJF VERTELLEN?

Van der Linden: “Van Lanschot Kempen is een beursgenoteerde wealth manager (vermogensbeheerder) met een bankvergunning. Wij hebben drie specialismen, waarvan private banking de meest bekende is. Dit is een dienstverlening voor vermogende ondernemers en particulieren. Daarnaast richten we ons op investment banking en investment management: bedrijfsovernames en het beheren van eigen beleggingsfondsen. Dit laatste doen we niet alleen voor particuliere klanten, maar ook voor pensioenfondsen en verzekeraars. Van Lanschot Kempen bestaat als sinds 1737. Wij beheren ruim 133 miljard euro aan toevertrouwde middelen voor onze klanten.”

Van der Schilden: “Onze visie is gebaseerd op de focus voor de lange termijn en de persoonlijke benadering. Aan korte lijnen, zowel binnen de organisatie als naar onze relaties toe, hechten we veel waarde.”

Vroegop: “Van der Tol bestaat sinds 1938 en onze specialisatie ligt op het gebied van de kraan- en transportwerkzaamheden. Onze business is voornamelijk gericht op hijskranen en zijn daarmee hét bedrijf in deze regio. Wij hebben kranen met een capaciteit van 35 tot 450 ton. Daarnaast bieden wij transportmogelijkheden tot 100 ton aan. Wij vallen daarmee in het middelgrote segment in Nederland.”

2. HOE ZIJN JULLIE MET FC UTRECHT IN AANRAKING GEKOMEN?

Schouten: “Wij zijn een paar keer uitgenodigd om een wedstrijd te komen kijken in een skybox. Dat was heel gezellig en de sfeer was goed. Ik ben direct gaan kijken of het mogelijk was om een seizoenkaart aan te schaffen. Rene Vermeend kwam toen met het aanbod van een halve seizoenkaart voor ’t Wed en Waard. En dat aanbod hebben we aangenomen en sinds dit seizoen hebben we een seizoenkaart voor het hele jaar.”

Van der Linden: “Onze relatie met FC Utrecht gaat terug naar de eeuwwisseling, toen Van Lanschot C&E bankiers overnam. C&E bankiers was een bank, vooral gericht op medisch specialisten en ondernemers, die een kantoor in een van de hoeken van het stadion had. En vervolgens hebben wij daar een tijd ons kantoor gehad. Dat is eigenlijk het prille begin van onze relatie met FC Utrecht. Daarnaast zijn onze werknemers van de kantoren in Zeist en Amersfoort over het algemeen grote voetbalfans. Er is dus altijd wel een soort van passieve relatie geweest. Tot vorig jaar, toen besloten we om de volgende stap te zetten en lid te worden van de Business Club van FC Utrecht. Wij nemen nu drie stoelen af in ’t Wed en Waard.”

Van der Schilden: “Wij dragen voetbal een warm hart toe. We staan met onze kinderen, of zelf, op het veld om een balletje te trappen. En als je dan door de Business Club naar de thuiswedstrijden van FC Utrecht mag gaan, dan is dat een mooie combinatie van zakelijk, netwerken en voetbal kijken.”

Vroegop: “De diversiteit van ’t Wed en Waard spreekt ons enorm aan. Het is een leuke manier om contacten op te bouwen en te onderhouden. Daarnaast biedt het een uitgelezen kans om in een ontspannen sfeer de wedstrijd mee te maken.”

Van der Schilden: “De Business Club biedt voor elk wat wils. Je kunt kiezen voor de drukte met een dj of een zanger of je zoekt een rustige plek op. Dat is afhankelijk van de relatie die je meeneemt.”

3. WAAR LIGGEN DE RAAKVLAKKEN TUSSEN JULLIE BEDRIJF EN FC UTRECHT?

Van der Schilden: “De kernwaarden vanuit Van Lanschot Kempen zijn persoonlijk, gespecialiseerd, ondernemend en daadkrachtig. In onze tak van sport zien we veel gelijkenissen met FC Utrecht, onder andere in teamwork, passie en ondernemerschap. Ook de maatschappelijke rol die FC Utrecht hier in de regio vervult, vinden wij heel belangrijk. Als wealth manager vinden we het belangrijk om een maatschappelijke rol te vervullen en iets terug te doen voor de regio waarin je werkzaam bent. Vanuit Van Lanschot Kempen doen wij dit met een eigen stichting: de Van Lanschot Kempen Foundation. De stichting zet zich in voor een betere toekomst voor de komende generaties, onder andere gericht op de thema’s sport, vitaliteit en gezondheid.”

Van der Linden: “Sport is een verbindende factor in de samenleving. Sociale cohesie door sport en gezonder leven is een van de thema’s waar onze foundation zich op richt. Met sport kun je iedereen erbij betrekken en daar is FC Utrecht een mooi voorbeeld van. Dit is wel een heel mooi raakvlak met FC Utrecht en de manier zoals wij naar de samenleving kijken.

Vroegop: “Wij herkennen ons hierin. Net als FC Utrecht zetten wij ons ook voor honderd procent in voor de omgeving en samenleving. Binnen ons bedrijf begeleiden en coachen wij onze mensen en dat is van cruciaal belang voor de lange termijn. Wij zijn heel alert op het welzijn van ons personeel en we pakken eventueel de signalen op en bieden dan de begeleiding die nodig is. Op dat vlak herkennen wij ons in FC Utrecht.”

4. WELKE ROL VERVULT VOETBAL BINNEN JULLIE BEDRIJF?

Schouten: “Onze personeelsleden komen voornamelijk uit Utrecht en omgeving. Tijdens de vrijdagmiddagborrel wordt wel vooruitgekeken en het voetbal besproken.”

Van der Schilden: “Binnen Van Lanschot Kempen hebben we een aantal fanatieke Ajacieden. Pagina 819 van teletekst is op dit moment (oktober 2023) een prima start van de nieuwe werkweek.”

Vroegop: “In onze kantine hangt een groot scherm en als de jongens een momentje hebben en het werk staat het toe, dan gaat het scherm aan en dan hoef ik niet uit te leggen waar die dan op staat. Voetbal leeft enorm binnen ons bedrijf en we vinden er allemaal wat van. En dat maakt het gewoon leuk.”

Van der Linden: “Bij ons leeft het voetbal ook. We praten erover en kijken naar voetbal, maar we beoefenen de sport ook zelf. Je kunt dus zeggen dat het voetbal op alle niveaus binnen onze organisatie leeft.”

Van der Schilden: “Een groot deel van ons team draagt FC Utrecht een warm hart toe. Is het niet vanuit voetbalperspectief, dan is het wel vanuit het maatschappelijke perspectief. Dat heeft ook alles te maken met de passie en de strijd van FC Utrecht. Dit herkennen we ook bij de mentaliteit van de ondernemers in deze regio. Er heerst een open cultuur en er is ruimte om te zeggen wat je denkt. En ik denk dat die mentaliteit Utrecht zo uniek maakt, ook in het ondernemen.”

5. WAT ZIJN DE BELANGRIJKSTE KERNWAARDEN BINNEN JULLIE BEDRIJF?

Schouten: “Voor ons is het belangrijk om onze klanten te ontzorgen. Daarnaast is het belangrijk dat je vertrouwen in elkaar hebt.”

Vroegop: “Vooral open en eerlijk zijn. We zijn een redelijk klein familiebedrijf met een platte organisatie. Het valt of staat met vertrouwen in elkaar hebben. Daarnaast is het belangrijk om met elkaar te blijven communiceren. Voor ons is het belangrijk dat alle neuzen in dezelfde richting staan. Alleen dan krijg je veel voor elkaar!”

Schouten: “Er zit een ziel in ons bedrijf. Ons personeel loopt gewoon bij ons binnen. We zijn gewoon van familie van elkaar. Het is heel laagdrempelig en daardoor kun je op vrijdagmiddag een borreltje met elkaar drinken. Gewoon met z’n allen als één team.”

Van der Linden: “Persoonlijk is een belangrijke kernwaarde; daarnaast gespecialiseerd, ondernemend en daadkrachtig. Van Lanschot Kempen is ook een familiebedrijf, opgericht door de familie Van Lanschot. De familie is ook nog aandeelhouder van het bedrijf. Ik zie zeker raakvlakken tussen onze organisaties. Onze organisatie is ook heel plat: tussen de private bankers en de CEO zitten eigenlijk maar twee lagen. Ook onze CEO is heel toegankelijk.”

Van der Schilden: “Van Lanschot Kempen is een wealth manager en wij bedienen veel vermogende relaties. De gesprekken die wij met onze relaties hebben zijn vaak heel persoonlijk en emotioneel, want het gaat vaak over geld en de onderneming. Wij bouwen een band op met onze relaties en daarin wordt eerlijkheid zeer gewaardeerd.”

6. HOE BELANGRIJK VINDEN JULLIE DE MAATSCHAPPELIJKE ROL DIE EEN BEDRIJF OF CLUB VERVULT?

Van der Linden: “De belangrijkste reden voor ons om actief aan te sluiten bij de Business Club is de rol die FC Utrecht in de provincie vervult. Daar willen wij graag bij horen. Wij identificeren ons met de manier waarop FC Utrecht eigenlijk alle lagen van de samenleving met elkaar verbindt. Dit geldt vooral voor de maatschappelijke projecten die zij op poten hebben gezet om de maatschappij een stukje beter te maken, bijvoorbeeld door het bevorderen van arbeidsparticipatie in de samenleving. Hetzelfde doen wij met onze foundation.”

Van der Schilden: “Het heeft alles te maken met de sociale cohesie door sport en een gezonder leven. En deze visie heeft weer een effect op onze eigen business, want onze missie is om het vermogen van onze relaties op een duurzame manier te laten groeien.”

Vroegop: “Wij vinden het ook belangrijk om de nieuwe generatie een hand te reiken en hen te begeleiden. Daarnaast ondersteunen wij de lokale ondernemers als zij daarom vragen en doen wij aan sponsoring.”

7. HEBBEN JULLIE DE HUIDIGE FUNCTIE ALTIJD GEAMBIEERD?

Schouten: “In principe wel. Ik loop al in het bedrijf rond vanaf mijn zevende jaar. Het bedrijf voelt voor mij als een warme jas. In de beginjaren was ik monteur en in de loop der jaren ben ik doorgegroeid naar mijn huidige functie als directeur.”

Vroegop: “Ik heb vroeger de LTS gedaan. Daarna als automonteur en later als steigerbouwer aan het werk gegaan. Uiteindelijk ben ik kraanmachinist geworden. Bij Mammoet kon ik verder groeien naar vooruitvoerder naar vertegenwoordiger. Ik heb daar veel geleerd, mijn grenzen leren kennen en mezelf ontwikkeld tot commerciële man. Ik ben door Gerben gevraagd om bij hem te komen werken. Sinds twee jaar vervul ik daar een managementfunctie en zetten we samen de koers uit van het bedrijf. Ik vind het heel belangrijk om de klanten op een eerlijke manier en met een open administratie te bedienen en daar ons personeel in mee te nemen.”

Van der Linden: “Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat je bij een bank met cijfers bezig bent, maar ook met mensen. En die combinatie vind ik heel fijn en zeker op de persoonlijke manier, zoals we dat bij Van Lanschot Kempen doen. Dat echt in gesprek gaan met onze relaties, de mogelijkheid om met cijfers en beleggen bezig te zijn, daar haal ik enorm veel energie uit!”

Van der Schilden: “De combinatie voetbal en ondernemerschap bij mijn familie vormt een perfecte basis om vanuit mijn huidige functie succesvolle ondernemers te begeleiden met hun vermogensvraagstukken, juridische en fiscale vraagstukken. De doelstelling is vaak om overzicht en financiële rust te krijgen in alle levensfases van onze relaties.”

8. WAT ZIJN JULLIE BEWEEGREDENEN GEWEEST OM JE AAN TE SLUITEN BIJ FC UTRECHT BUSINESS?

Vroegop: “Wij zijn door een zeer gewaardeerde klant van ons uitgenodigd. Hij vroeg ons om eens mee te gaan naar Go Ahead Eagles. Die sfeer, de entourage, de wedstrijd en alles eromheen maakt het gewoon een leuke ervaring. Na dat bezoek is Gerben gaan kijken of we ons aan konden sluiten bij de Business Club van FC Utrecht. Wij voelen ons verbonden met FC Utrecht; we zitten hier om de hoek. Wij zijn redelijk laat ingestapt, maar we zijn blij dat we het gedaan hebben. Voor ons is het lidmaatschap meer zakelijk gericht. Wij vinden voetbal leuk, maar hebben er eigenlijk weinig verstand van. Het is het totaalplaatje: de wedstrijd, de derde helft, de muziek en de gezelligheid.”

Van der Linden: “Vorig jaar hebben wij hier in het stadion een voetbal gerelateerd evenement voor onze klanten georganiseerd met twee FC Utrecht-iconen: Hans van Breukelen en Han Berger. Het evenement is heel goed bevallen en door de ontvangst hier zijn we in aanraking gekomen met de Business Club. We zagen toen hoe representatief het stadion is en dat er heel veel mogelijkheden zijn.”

Van der Schilden: “De Business
Club is in de afgelopen jaren enorm gegroeid met prachtige ondernemers en geprofessionaliseerd.”

Van der Linden: “Aan het eind van het vorige seizoen zijn we op uitnodiging van Gert Kruys en Rene Vermeend bij de wedstrijd FC Utrecht – PSV geweest. We hebben genoten van de sfeer, de ontvangst en de ambiance. Nu we wat langer lid zijn, leren we steeds meer ondernemers kennen en dat maakt het nog gezelliger.”

9. ZOUDEN JULLIE DE BUSINESS CLUB VAN FC UTRECHT AANRADEN EN WAAROM?

Van der Linden: “Voor de volle honderd procent! Wij genieten op wedstrijddagen van het begin tot het einde. Daarnaast vinden we de netwerkevenementen die FC Utrecht rondom de wedstrijden aanbiedt ook waardevol. Wij zijn bij het businessclubvoetbalteam aangesloten. Op die manier kom je op een heel andere manier in aanraking met de aangesloten ondernemers. De Business Club is een gemakkelijke, laagdrempelige manier om met elkaar in contact te komen.”

Vroegop: “Het is een gemiste kans als je het lidmaatschap van de Business Club niet oppakt. Het totaalplaatje maakt het gewoon compleet. Daarnaast geef je de mensen een bijzondere beleving mee. Bij FC Utrecht heerst een prettige sfeer en je krijgt er een warm gevoel bij. Alles is heel verzorgd. Fantastisch!”

10. WIE IS JULLIE FAVORIETE FC UTRECHT-SPELER EN WAAROM?

Vroegop: “Sinds ik hier kom, houd ik de spelers wel meer in de gaten, maar ik ken ze lang niet allemaal. Gerben en ik hebben eigenlijk geen favoriete speler in de basis. Het gaat om het team, maar als ik dan toch een naam moet noemen dan is dat Mark van der Maarel. Jens Toornstra is ook een jongen die opvalt.”

Van der Schilden: “Het klinkt misschien een beetje cliché. Voetbal is een teamsport. Je kunt er wel
één speler uithalen, maar als je een slechte verdediging hebt, dan kun je de wedstrijd ook verliezen. Wij hebben meer gekeken naar de energie, creativiteit en het scorend vermogen. Je moet de energie hebben om goed te kunnen presteren en om uiteindelijk doelpunten te maken. Bij ons zit veel herkenning in Taylor Booth. Mijn zoontje omschreef het heel mooi: ‘Als je bij een verdedigende actie ervoor zorgt
dat er geen tegendoelpunten vallen, is dat misschien wel belangrijker dan een doelpunt maken. Alleen wordt er vaak om een doelpunt gejuicht en niet om de verdedigende actie.’”

Van der Linden: “De Ronaldo’s en de Messi’s van deze wereld worden vaak op een voetstuk gezet, maar de verdedigers en de middenvelders worden vaak vergeten.”

11. OP WELKE POSITIE GAAT FC UTRECHT EINDIGEN DIT SEIZOEN?

Schouten: “Ik denk op positie 10.”

Vroegop: “Ik hoop in de top 10. Het loopt allemaal een beetje anders dan we gehoopt hadden. Ik gok op plaats 8.”

Van der Linden: “De start van het seizoen had iedereen zich anders voorgesteld. Maar wij zijn ervan overtuigd dat FC Utrecht in het linker rijtje gaat eindigen.”

Van der Schilden: “Dat zijn ze aan hun stand verplicht.”

Van der Linden: “Met de twaalfde man erachter en de middelen die FC Utrecht heeft en de fantastische trainer Ron Jans moet het lukken.”

Van der Schilden: “Met een aantal goede gerichte aankopen in de winterperiode om zo het team te versterken, moet het absoluut mogelijk zijn om in het linker rijtje terecht te komen. Een zesde of zevende plek moet haalbaar zijn, ondanks de achterstand die ze nu hebben.”

Vroegop: “Het vlammetje is er absoluut nog niet uit bij FC Utrecht!”